RODITELJSKE NAKNADE

Zaposleni i samozaposleni korisnici

Zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust nakon što dijete navrši 6 mjeseci i može ga koristiti do 8. godine života djeteta. Pravo na roditeljski dopust je osobno pravo oba zaposlena ili samozaposlena roditelja, koje oni koriste, u pravilu, u trajanju od 8 (za prvo, drugo rođeno dijete), odnosno 30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete).

 

  • Naknada plaće tijekom roditeljskog dopusta u trajanju od prvih 6 mjeseci, odnosno 8 mjeseci roditeljskog dopusta ne može, za puno radno vrijeme, iznositi više od 170% proračunske osnovice mjesečno (5.654,20 kuna). U preostalom dijelu roditeljskog dopusta naknada plaće iznosi 2.328,20 kune.

 

Korisnici koji ostvaruju drugi dohodak, poljoprivrednici izvan sustava poreza na dobit ili dohodak, nezaposleni korisnici

Po isteku prava na rodiljnu poštedu od rada, ova kategorija roditelja ostvaruje pravo na  roditeljsku poštedu od rada u trajanju do navršene 1. godine života djeteta za prvo i drugo rođeno dijete, odnosno do navršene 3. godine (ovisno o broju rođene djece).

 

Korisnici izvan sustava rada

Korisnici izvan sustava rada imaju pravo na roditeljsku brigu o djetetu u jednakom trajanju.

  • Novčana naknada za roditeljsku poštedu od rada i roditeljsku brigu o djetetu iznosi 2.328,20 HRK mjesečno.
  • Roditeljska pošteda od rada i roditeljska brigu od djetetu obvezno se koriste u kontinuitetu nakon rodiljne poštede od rada i rodiljne brige od djetetu.

 

Više

Migracije